Op een zeer mistige zondagmorgen 8 november is Lotharshof aanwezig geweest bij een training van “Reddingshondengroep Drenthe” in Emmen. De training vond plaats op een bijzondere locatie, het slooppand van het voormalige politiebureau aan de Westenesscherstraat. In deze enigszins op een rampgebied lijkende omstandigheden moeten de honden “slachtoffers” opsporen.

Het werken in zo’n pand is natuurlijk niet zonder risico’s voor de honden en hun begeleiders. Voor de begeleiders geldt dat persoonlijke
beschermingsmiddelen een must zijn. Dus dat betekent veiligheidshelm, veiligheidsschoenen, veiligheidsbril, speciale kleding en werkhandschoenen dragen. En verlichting niet te vergeten, daar moet je ook zelf voor zorgen. In zo'n omgeving moet je heel goed opletten waar je loopt, overal ligt glas, puin, hangen leidingen en kabels uitplafonds en steken stukken betonijzer uit vloeren en wanden. De honden die moeten het doen met hun van nature aanwezige “beschermende kleding” en het eelt onder hun voetzolen. Ze zijn tijdens het speuren van de lijn waardoor ze ook niet de neiging hebben om zich af te zetten en er minder kans is op voetwonden.

Het is geweldig om te zien hoe graag de honden willen werken voor de baas/bazin, ze zijn een en al aandacht. De jonge honden doen eerst ervaring op met lopen over bergen puin. Dieneke met haar "Hollander" gaat als eerste, daarna Bob en Lola, Marjolein en Faol, en Anneke met de "Golden". Ervaren koppel (Annemiek en Flip) bevrijden slachtoffer (Jan) uit een benauwde positie. Voor de hond is het een spel met aan het eind altijd een beloning.

Tijdens de koffiepauze worden de ervaringen besproken, zo kan iedereen leren van elkaar. En daarna gaat het speuren naar slachtoffers weer verder, Johanna met Max en Jan met Nero vinden ze op de verdiepingen en de dakopbouw.

Er is nog iets opgevallen, rashond of een kruising, ze hebben evenveel aanleg om reddingshond te worden. Toch leuk om te weten.
 

 
Vorige pagina