De Sterilisatie van Zaza


Maandag 18 januari zijn we (Marjolein en Riet) naar Steenwijk gereden om Zaza te laten steriliseren. We hebben gekozen voor Steenwijk omdat de ingreep daar d.m.v. laparoscopie kon worden gedaan. Dit is veel minder belastend voor de teef omdat er maar twee kleine sneetjes hoeven worden gemaakt waardoor twee buisjes naar binnen worden gebracht. Door het ene buisje wordt een camera ingebracht en door het andere buisje de tang waarmee de eierstokken worden verwijderd.
 

Tot onze grote verrassing mochten wij bij de operatie aanwezig zijn. Nou, daar hebben we natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt! Wat ons opviel is dat er veel voorwerk moet worden verricht alvorens de operatie daadwerkelijk kan starten. Alle buisjes, slangen, kabels en natuurlijk het ‘operatiebestek’ worden zorgvuldig steriel gemaakt. De teef wordt aangesloten op een beademingsapparaat en de gebruikelijke ‘toeters en bellen’ die nodig zijn bij een operatie. Voor ons was alles mooi te volgen op de monitor. Jammer genoeg hadden we er niet op gerekend dat we hierbij aanwezig mochten zijn en hadden we zelf geen fotocamera bij ons. Maar, een aanwezige assistente/stagiaire heeft een aantal foto’s gemaakt en ook de camera op de telefoon van Marjolein deed het prima, dus hebben we e.e.a. toch kunnen vastleggen. De foto's van Marjolein.

 

Omdat Zaza al wat ouder is, was er al wel sprake van wat vetophoping waardoor het wat moeilijker was om de eierstokken met vet en al door de kleine snede er uit te halen, maar alles is uiteindelijk prima gegaan. We zijn heel erg te spreken over de behandeling bij en de service van deze kliniek. Bij het loskoppelen van de beademingsapparatuur werd geconstateerd dat er op het gebit wat tandsteen zat en dat werd toen ook gelijk maar even verwijderd.

 

Op de website van Dierenkliniek Steenwijk kunt u een filmpje bekijken waarop alles heel duidelijk is te zien.

http://www.gezelschapsdierenkliniek.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=216:sterilisatie-hond-via-kijkoperatie&catid=36:praktijk-films&directory=134

 

Zaza is maandag nog behoorlijk misselijk geweest van de narcose, maar dinsdag liep ze alweer te ‘stuiteren’ van energie. Toch nog even een paar daagjes rustig aan doen. De wondjes zien er prima uit . Ze heeft wel een hele kale buik die ik regelmatig insmeer met Calendula.  Nu maar wachten totdat al het haar weer is aangegroeid! J

 

 
Vorige pagina